Santa Pau – CAT

Santa Pau preserva el caràcter medieval del municipi, La ciutat va néixer gairebé adossada a les parets del castell, entre muralles i carrers estrets.

En els seus bons temps històrics, era una vila tancada dins uns murs i unes fortificacions que envoltaven tot el seu recinte, encara es pot apreciar en les llindes de les portes i finestres, als escuts que porten anys gravats en les seves pedres …

santa-pau-Gran

Situat al cor de la Garrotxa, és un poble petit i medieval que està envoltat de verd. Va ser declarat Conjunt Històric Artístic el 22 juliol 1971

blue lineIdioma/ Language1406146109_United-Kingdom_flatIcono-Bandera-españa

blue line

Està situat al centre mateix del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el 81% del territori municipal forma part del Parc Natural.

Es localitza entre els municipis d’Olot i Mieras, té un relleu accidentat pels cons volcànics del Croscat, Roca Negra i Santa Margarida i per les serres de Finestres, el Corb i Sant Julià del Mont.

Dins el recinte es troba el castell de la baronia de Santa Pau, documentat a mitjan segle XIII i situat als peus de la serra de Finestres, a més de otrospuntos d’interès especial com el Volcà de Santa Margarida, el volcà Croscat i les grederes volcàniques, la Fageda donin Jordà o el salt d’aigua de Can Batlle.

blue lineiconmonstr-map-2-icon-300x300Què veure a Santa Pau?

Santa Pau té edificis d’un valor arquitectònic notable, tot i que les principals virtuts del recinte són l’austeritat dominant i el caràcter pràctic i funcional que revelen les pedres.

El Castell de Santa PauCastellSantaPau

Bé cultural d’interès nacional

Es troba situat al centre-centre de la ciutat de Santa Pau, perfectament integrat dins del seu cas urbà. Va ser Construït entre els segles XII-XVII.y és d’estil gòtic

El primitiu recinte va comprendre només el castell, la ciutat vella, el firal i l’església. Al segle XV es va eixamplar per la part de la ciutat nova, davant mateix del portal que dóna accés als porxos. Més tard, encara, es va estendre a l’altra part del riu, per on avui hi ha la carretera d’entrada a la vila.

Lamentablement, a dia d’avui segueix tancat des que les monges que regentaven una escola a l’edifici el van abandonar en 1968. Això sí, hi ha un pla per recuperar-lo i restaurar-per part de l’ajuntament.

Localització: Al centre de Santa Pau

 

blue line

Santuaris, Monesteris i esglésies de Santa Pau

església de Santa MaríaIglesia-de-Santa-Maria-de-Santa-Pau

Té un imponent campanar, construïda en estil gòtic al segle XV, ja que l’antiga parròquia de Santa Maria dels Arcs va quedar molt malmesa després dels terratrèmols de 1427 i 1428.

Sant Vicenç de Sallent

Romànica. de l’any 878, que va passar a formar part de la baronia de Santa Pau el 1392

Sant Martí Vell

  Consagrada el 889 pel bisbe Servus Dei de Girona

Iglesia de Sant Honorat

Retaule d’alabastre de l’any 1340

Monasterio de Sant Juliá del Mont.

Santuari de Santa Margarita de la Cot.

Santuario de Santa Margarita de la Cot. volcán de Santa Margarita

Romànic, està situat al cràter del volcà de Santa Margarida.

És un monument inventariat en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’ermita de Santa Margarida és el fons del cràter del volcà de Santa Margarida. Originàriament era d’estil romànic, però va ser destruïda pels moviments sísmics dels anys 1427-1428. Va ser reedificada en 1865. És un senzill temple d’una sola nau i carreus. Fa un parell d’anys va ser restaurada i netejada després de molts anys d’abandonament i maltractaments. Les visites pastorals efectuades a la parròquia de la Cot, a la qual pertany, en poquíssimes ocasions van ser dutes a terme pel mateix prelat; en altres Santa Margarida va ser ignorada.

Plaça major o Firal dels Bous

Una plaça porxada de perfil irregular i arcs desiguals, que té una innegable personalitat, i que es disposa a l’entorn del castell, un edifici gran, compacte i robust que s’aixeca al punt més alt del poble.

presidida per l’església parroquial (segle XV-XVI). Les cases formen un conjunt adossat a l’antiga muralla. Lloc on se celebraven els mercats i fires, d’aquí el nom de Firal dels Bous.

El portal del Mar

Un mirador amb unes vistes espectaculars de la vall de l’Ésser que envolta Santa Pau. Seure en un dels murs baixos, contemplar el paisatge.

El Santuari de la Mare de Deu dels Arcs16527054559_9e2787cfa6_z

Amb absis romànic i campanar de cadireta.

Construït entre els anys 866 i 877. Antigament era la parròquia de Santa Pau, però durant els anys 1427 i 1428 un terratrèmol va destruir l’església i la parròquia va passar a ser l’església de Santa Maria al centre de la vila.

Està situat a 2 quilòmetres de Santa Pau. Les arrels d’aquest lloc marià són molt antigues i poc clares. Mn. Constans, al seu llibre “Girona, Bisbat Marià” publicat el 1954, afirma que Santa Maria dels Arcs va ser construïda entre el 866 i el 877, probablement per una comunitat benedictina situada a la muntanya de Sant Julià del Mont, propera a la vila . No consta fins al 1098 com a parròquia de Santa Pau.

Altres Destins prop de Santa Pau

Fajeda den Jordálafageda

Un Hayedo que crece en un terreno plano sobre una colada de lava procedente del volcán Croscat.

El volcán Croscatcroscat

El volcán más Famoso de la Garrotxa

blue line

icon-gastronomyGastronomia de Santa Pau

El fesol de Santa Pau, una varietat genuïna que neix en terres volcàniques, amb una climatologia molt especial.

És el fruit de la mongeta científicament anomenada phaseolus vulgaris. Té un cicle vital força curt, unes dotze setmanes, i necessita unes condicions meteorològiques especials. El temps ha mimar molt per garantir una bona collita. La varietat genuïna segueix sent la tavella grisa, la més exquisida i la que dóna prestigi a l’fesol de Santa Pau.

Es poden començar a plantar al mes de maig i d’aquesta manera es poden provar fesols primerencs per la Mare de Déu d’Agost, coincidint amb la festa de Santa Pau. El normal, però, és plantar al voltant de Sant Joan i arrencar a partir de les festes de la Tura, la segona setmana de setembre.

La població de Santa Pau li ret homenatge tots els anys durant la seva Fira de Sant Antoni, que de fet es coneix ja com la Fira del Fesol, és recomanable degustar-los en algun restaurant de la població.

blue line

Festes de Santa Pau 

La Fesolada: la festa dels jueus de Santa Pau, poc després de Sant Antoni ..
Festa Major de Santa Pau: mitjans d’agost.
Nit remença: A finals d’agost, actuacions de pirotècnia, animació i teatre al recinte medieval.
Pessebre vivent: 25 i 26 de desembre.

blue line

icon_12638Localització de Santa Pau


Santa Pau és el sud-est de la plana d’Olot, en plena zona volcànica, enmig de la vall entre les serralades de Sant Julià de la Muntanya i Santa Maria de Finestres i 496 m sobre el nivell del mar. Compta amb una única via de comunicació: la carretera d’Olot a Banyoles, i es troba a una distància de 150 km de Barcelona, a 50 km de Girona i a 9 km d’Olot

blue line

icon_12638Còm Arribar a Santa Pau?

_318-9378Còm arribar a Santa Pau en cotxe?

El coche es el millor medi de transporte per arribar

  • Des d’Olot, Santa Pau està a 9,7 km a la carretera GI-524
  • Des de Girona, podeu arribar prenent la C-66 fins a Banyoles, i des d’allí la GI-524.

Pel nucli urbà no es pot circular amb cotxe, així que el millor és deixar el cotxe aparcat al pàrquing municipal que hi ha a l’entrar al poble.

038455-glossy-black-icon-transport-travel-transportation-train8-sc43Còm Arribar a Santa Pau en Tren?

  • Les estacions mes properes són a Girona o Vic,

Com Arribar a Santa Pau en Bus?

  • Des d’ Olot amb la companyia Teisa

blue line

Video-Icon-cropVideos

Deja un comentario