Sant Miquel del Fai – Català

Es tracta d’una de les construccions més ben conservades i més representatives de l’estil gòtic català.

Sant Miquel del Fai és un dels més antics centres turístics del país. Un lloc on gaudir de la Natura, la cultura, i la tradició i la tranquil·litat que ofereix aquest encantador paratge.

Idioma / Language1406146109_United-Kingdom_flat Icono-Bandera-españa

IMG_2029
El monestir es troba situat en un entorn natural ben conservat emmarcat pels penya-segats rocosos dels anomenats Cingles de Bertí, en el sistema muntanyós de la Serralada Prelitoral Catalana, i separa geogràficament la comarca del Vallès Oriental de la comarca del Moianès.

IMG_2035 IMG_2026

En aquest espai tenen gran protagonisme les aigües del riu Tenes, afluent del riu Besòs, que han anat modelant les formacions calcàries del contorn pel qual descendeix el riu formant la Vall del riu Tenes. Un gran salt d’aigua i diverses coves configuren els elements destacats del lloc.

Ras dels edificis del priorat, pel seu costat de ponent, discorre el torrent anomenat el Rossinyol. Aquest torrent abans d’arribar al monestir fa un primer salt d’aigua, sota el qual hi ha un petit embassament que era un gorg que va ser ampliat amb una petita presa per sobre de la qual circula el carrer del monestir. A continuació, i sota el monestir, fa l’impressionant Salt d’aigua del Rossinyol, a fi que es troben les Coves de Sant Miquel, una gran bauma que ha anat obrint l’aigua del Rossinyol amb el pas dels segles.

IMG_2013 IMG_2023 IMG_2016
IMG_2005 IMG_2020

Horaris

Tots els dilluns no festius tancat
tots els dissabtes, diumenges i festius disposa del bar del pícnic obert
tancat per vacances del 15 de desembre al 15 de gener

Tarifes

  • ADULTS 8,00€
  • JUBILATS  6,00€
  • NENS  4,00€

iconmonstr-map-2-icon-300x300Que veure a Sant Miquel del Fai?

El monestir és el primer edifici que trobem en creuar l’abrupte cinglera per l’anomenat pas de la foradada. L’església de Sant Miquel posseeix una bonica capella construïda al segle X es troba endinsada en una cova.

D’aquesta església es tenen referències des de l’any 997, i es creu que va poder haver estat un espai de cultes pagans molt abans de convertir-se en església. Encara que no se sap exactament quan va ser construïda, és l’església troglodítica d’aquestes característiques més valuosa i més ben conservada de tot el país.

La Plaça de l’Abadia. La seva arquitectura encaixa amb la muntanya que li fa de paret de suport. Al seu costat hi ha un rierol de petits llacs que reben l’aigua freda del desgel i les pluges que es filtren lentament per la roca.

La Casa del Priorat. Va acollir la casa del prior i les dependències dels monjos en l’època en què el monestir de Sant Miquel del Fai va viure la seva màxima esplendor. Més endavant va ser una fonda que rebia als viatgers que passaven per la zona.

La Terrassa mirador: gaudirà d’una vista molt bonica de la Vall del Tenes cap a les viles veïnes de Bigues i Riells.

sant_miquel_del_fai_5_place-full

L’Església de Sant Miquel: Aquesta bonica capella data del segle X i és l’única església romànica construïda sota d’una cova. Es creu que abans de la construcció romànica que ha arribat fins als nostres dies, aquest petit espai era usat com a lloc de culte, primer acollint ritus pagans i després adoptat per l’Església per a les seves celebracions religioses.

La Sala de l’audiovisual: Podrà veure un audiovisual que explica tota la història i les llegendes de Sant Miquel del Fai. El vídeo recull imatges impressionants de les cascades d’aigua en moments de grans pluges, els detalls de l’art i l’arquitectura que hi ha al Fai, els animals grans i petits que habiten a la zona-

El Museu: un petit espai on es mostren les múltiples troballes de fòssils que indiquen que Sant Miquel del Fai ja era una zona habitada en l’era neolítica. També podrà veure algunes parts dels antics capitells de l’església.

La Cova de Sant Miquel: 

La cova va ser descoberta en 1836 i està habilitada perquè tothom la pugui visitar.

sant-miquel-del-fai-cova

Per el camí que porta a la cascada, trobareu unes escales que baixen per la montaña.Por alli vam arribar a l’entrada mig amagada a la roca porta cap a un passadís interior. Allà les parets regalimen aigua constantment i per la seva acció sobre la roca s’han format estalactites i estalagmites i petits estanys.

La Plaça del Repòs. Un espai de silenci i pau, on podrà fer-se una fotografia al costat de l’escultura de l’escriptor Josep Pla, que assegut al banc de pedra, contempla el paisatge que tant es va inspirar en moltes de les seves narracions.
Sant Miquel del Fai-Vistes
Llac de les Monges: l’aigua estancada ha format un petit llac que queda amagat sota la roca. Si us fixeu bé, veureu els petits peixos que neden tranquil·lament.
Lago Monjas -Sant miquel del Fai

El camí que segueix es converteix en un passadís interior de la muntanya, que el porta a passar per darrera de l’espectacular Salt d’aigua del riu Tenes. Molta aigua i molta humitat per refrescar força. L’aigua segueix cap al riu que s’obre pas per la vall en direcció a Bigues i Riells.

Després del salt d’aigua, passareu per l’arc que era una altra porta d’entrada a l’època d’esplendor del monestir. En aquest punt, comença el Camí de l’Ermita.

escapada_sant_miquel_del_fai_7214

L’ermita de Sant Martí: És una bonica mostra de les capelles romàniques de muntanya i data del segle XSE s’aixeca sola enmig d’una àmplia esplanada. Està acabada de restaurar i han estat reproduïdes les pintures romàniques que cobrien les parets de l’absis.

Va ser l’església principal de la zona abans que es construís el monestir entorn de l’església de Sant Miquel. Tots els agricultors i colons de la zona celebraven les seves cerimònies religioses.

La cova de “les tosques”: El recorregut acaba a la Cova de les Tosques. Baixant per passadissos estrets i proveïts de casc, els visitants més valents podran endinsar-se per les entranyes de la formació rocosa. És un dels llocs més enigmàtics i misteriosos de Sant Miquel del Fai.

Serveis

  • Botiga de records
  • Servei de bar a l’àrea de pícnic

Activitats

Durant tot l’any, s’organitzen actes de tota mena, visites concertades per a grups i activitats per als nens. Tot pensat perquè la visita sigui encara més atractiva i tothom es porti un bon record.

Visites concertades per a grups.
Visita guiada didàctica on s’explica la història i llegendes de Sant Miquel del Fai.
Sardanes el dia de Sant Miquel
L’Espai acull espectacles d’animació infantil i tallers variats: com l’escenificació del conte del ratpenat.

icon_12638Como Arribar a Sant Miquel del fai?

IMG_2012Encara l’Espai Natural de Sant Miquel de Fay es troba situat al municipi de Bigas, El límit dels termes municipals d de Sant Quirze Safaja passa justament pel cingle que s’alça sobre el monasterio.se accedeix al mateix des d’una carretera que neix al centre urbà del municipi de Sant Feliu de Codines. o des de la carretera C-1413b, a Can Sants, en terme de Sant Quirze Safaja. L’accés des de Riells del Fai és únicament a peu.

IMG_2038 IMG_2040

Història de Sant Miquel del Fai

La història del Fai es remunta al neolític. S’han trobat molts indicis que la zona estava habitada per petits poblats ibèrics. A part d’algunes documentacions de l’època romana relacionades amb les viles de Bigues i Riells, la primera referència concreta del Fai data de l’any 887. Es tracta d’un document que fa referència explícita a l’ermita romànica de Sant Martí, la qual sembla que va tenir molta importància a la zona fins al segle IX.

IMG_2028 IMG_2025

El monestir va ser fundat per Gombau de Besora, senyor entre altres terres del castell de Montbui a Caldas. En 997, Gombau va comprar les terres a Ramon Borrell. Es desconeix la data exacta de la fundació del monestir però en 1006 ja estava instal·lada una comunitat de frares, sent el seu primer abat Guillemund.

Tant els comtes de Barcelona com el mateix Gombau van dotar al monestir d’importants béns. En 1042, Gombau va unir, en qualitat de priorat, el monestir català amb el de Sant Víctor de Marsella per tal de garantir la continuïtat del cenobi després de la seva mort.

La comunitat resident a Sant Miquel va ser sempre petita, entre cinc i sis monjos. Va entrar en declivi a partir del segle XIVcuando la comunitat va quedar reduïda a tres monjos. La vida religiosa al cenobi va finalitzar en 1567 quan es va convertir en una dependència de la diòcesi de Girona qui es va encarregar de mantenir el culte al recinte mitjançant sacerdots beneficiats. L’antic monestir es va anar transformant en un santuari al qual acudien els veïns de les localitats properes.

Deja un comentario