Saint Maló (català)

Poble de celtes, villa de corsaris, balneari i centreTurístic

1406146109_United-Kingdom_flat Icono-Bandera-españa 1406146125_France 1406146138_Russia

Saint-Malo

Situada a la punta de la costa Esmeralda, la ciutat de Saint Maló es troba com un vaixell de pedra encallat en la desembocadura del riu Rance. Saint Maló és un port dotat d’una història curiosa i enlluernadora, és avui dia una ciutat reconvertida en estació balnearia, on destaca l’ espectacle de les seves marees.

La façana marítima de Saint Maló és d’uns deu quilòmetres de llarg i està formada per una sèrie de roques entretallades de platges de sorra fina: la platja du Bon secours ,la platja del Môle, de l’Eventail. La presència del Gulf Stream, a la costa malouina, permet a la ciutat gaudir d’un clima oceànic temperat, amb baixes oscil·lacions de temperatures.

La zona emmurallada, alberga carrers estrets i empedrades amb façanes de granit perfectament alineades, està plena de tendes, bars i  carrerons. Envolten a la ciutat grans platges, inclus trobem  una piscina que aprofita les marees i on es possible banyar-se amb tranquil·litat, passejar per la muralla i veure a un costat el mar i a l’ altre costat ciutat intramuros és un plaer.

Saint-Malo és una de les majors zones turístiques de Bretanya i el primer port de la seva costa nord. Rep nombrosos actes nàutics, en particular la sortida de la Ruta del Ron, l’arribada de la Carrera Transatlática o -Quebec Saint-Maló- , organitzada cada 4 anys, o esdeveniments com el saló nàutic de “Saint-Malo à la hune”.

Que veure a Saint Malo?– Llocs d’Interés

Del seu glorios passat, Saint-Malo conserva nombrosos monuments històrics i edificis classificats, en majoria reconstruïts, la riquesa dels negociants s’observa en les construccions que han deixat. Encara que les cases amb entramat de fusta i vidrieres pintades, que semblen castells de popa de navilis, han gairebé totes desaparegut.

Las MurallEs rodones de la ciutat: Reconstruïdes per*Vauban i acabades el 1737. És obligatori el passeig per les muralles i el bastió de la torre. A un costat, els carrerons de la ciutat i, per l’altre, magnífiques vistes a les platges, al port i als forts. Des de la porta Saint-Vincent, a l’entrada de la ciutadella, es despleguen les ancorades portuàries i Saint-*Servan.

La catedral San Vicent: És una catedral catòlica d’estil gòtic i romànic dedicada a Sant Vicent de Saragossa. Està classificada com un monument històric de França. Va ser construïda al segle XII, la planta és de creu llatina i les voltes són de creueria, els materials utilitzats per a la construcció de l’edifici són: Granit, pedra i runes. mentre que la pissarra i pedra van ser utilitzades per a la cobertura.

El Castell Ducal: La construcció del castell va començar el 1424 en l’istme que és l’únic punt d’encreuament entre la ciutat emmurallada i el continent. Té una silueta original amb el seu gran frontó enfront de la ciutat, el seu alt sostre que cobreix parcialment una passarel·la amb torrasses *almenados i dues torres de vigilància.

– El 1475 el duc de Bretanya Francesc II va construir la torre del General, la qual no és tan alta com la Gran Torre de l’Homenatge, però més massiva. La seva filla Anna, futura reina de França, va construïr la torre de Quic-en-Groigne cridada així perquè va ser construït en contra de la voluntat del poble de St. Maló .Durant l’alliberament de la ciutat el 1944, el castell va ser severament danyat i restaurat a partir de llavors alberga el Museu d’Història de la Ciutat i País Malouin. Va ser inclòs en la llista de Monuments Històrics en 1886

El Fort Nacional: Va ser construït en 1689 per l’enginyer *Siméon *Garengeau, segons els plànols de Vauban i per ordre del

El Fort del Petit Bê:  Cuan baixa la marea es pot arribar al fort per una estreta llengua de terra.

La torre Solidor: Va ser construïda en el s. XIV com a forma de regulació de l’accés al Riu Rance. Passats els anys la fortificació va perdre el seu paper militar i es va convertir a la presó. Avui juga un paper més cultural com a museu naval dedicat a les històriques exploracions del Cap de Forns per mariners de la Bretanya.

Les remparts: Plens de bars i restaurants, antigues cases amb edificis d’aire mariner és el lloc mes visitat de la ciutat.

Las rocas de Rothéneuf: A pocs quilòmetres de Saint-Malo,es troba el poble de Rotheneuf, un lloc fascinant. Al costat del mar, hi ha esculpits en la roca centenars de rostres, formes, figures, animals, que ocupen prop de 500 metres quadrats de pedra. Són obra del Pare Adolphe Julien Fouéré que sord i mut després d’un atac al cor, cansat, va decidir retirar-se a la Costa Esmeralda, i dedicar la resta de la seva vida a les seves escultures.

Parcs i Jardins: 

La ciutat compta amb 245 hectàrees d’espai verd, 10.000 m² de parterres adornats amb 500.000 plantes, 8.000 arbres als carrers que voregen els carrers i 3.000 arbres i 20.000 arbustos es planten cada any i est des de 1989. que realcen cada estació de l’any. Per garantir la diversitat i la riquesa de les seves plantacions, la ciutat compta amb un laboratori: els hivernacles de Loreto. Aquest vast cultiu de la terra té 2.000 m² i 610 m² d’hivernacles.

 Le jardin des Douves  Le parc de Bel-Air  Le parc des Corbières
 Le parc des Chênes  Le jardin de la Vallée Verte  Le jardin du Pont Toqué

Rutes a Peu per la ciutat

Un camí de gran recorregut  el GR34, voreja la ciutat. Va ser utilitzat antigament pels duaners, des de 1791 per lluitar contra el contraban , avui dia permet als *sende-*ristas i *paseantes recórrer la costa i gaudir de les vistes.

Un altre recorregut interessant és el de la cornisa de *Aleth, que proporciona unes vistes magnífiques de la ciutat de *Saint-Malo, de les illes del Petit Bé i del Grand Bé, així com de la illa de Cézembre. Es desprenen successivament l’illa fortificada de la Gran Conchée i el far del Grand Jardin Prenent el camí que baixa a la dreta, obtindrem una vista preciosa de l’estuari del *Rance.

Las majors marees d’Europa

La badia de Saint-Malo rep les majors marees d’Europa, a la primavera i a la tardor. Són causades per la concentració d’aigua en el cor de la badia triangular entre Bretanya i *Cotentin, l’Amplitud de l’entre la marea baixa i la marea alta pot arribar a 14 metres. Atreuen a molts visitants que acudeixen per admirar un espectacle inoblidable. Un gran nombre d’espècies d’aus rares poblen la seva costa. La seva flora compta amb 81 espècies de plantes, incloses 60 protegides.

Història de Saint-Malo

La història de Saint-Malo es remunta a l’era primerenca dels Celtes, aquesta regió corresponia a l’antic centre marítim de gals Coriosolites coneguda com la ciutat de Aleth ,ara parteix de Saint-Servan).

Sota la influència dels romans, la ciutat de Corseul mes endinsada a la terra, creixia a costa de la ciutat de Aleth, que seguia sent un important port, encara que va ser fortificada a la fi del segle III.

En l’Edat Mitjana, la vila se situava a la frontera del ducat de Bretanya i del Regne de França. Per protegir les seves activitats i interessos , *Saint-Dolent es converteix en l’època moderna, en la vila dels “corsarios”.Els armadors es fan construir belles residències, les “*malouinières”.

La vila de *Saint Dolent tenia la tradició de mantenir la seva autonomia en tractar amb les autoritats franceses i bretonas locals. Entre l’11 març 1590 i el 5 desembre de 1594, es va declarar a si mateixa com a república independent, prenent el lema “no francesos, no *bretones, però sí *malvinos”.

Amb el descobriment d’Amèrica i el desenvolupament del comerç amb l’Índia, *propulsa nous canvis com la fundació de la Companyia de les Índies, en 1664, a partir d’aquest moment els navilis dels mercants *malouinos acompanyen l’armada Real i duen a terme grans expedicions pels mars del Sud.

La ciutat es torna més potent a nivell econòmic. Els armadors creixen i es fan més nombrosos i d’aquesta època són els personatges mes distintius de la ciutat. Jacques *Cartier, qui va descobrir i va explorar Canadà, altres corsaris com Duguay Trouin i Surcouf, que assetjaven armades militars i mercants. . Uns altres il·lustren en la ciència, com Maupertuis, o en les lletres i la política com Chateaubriand.en aquesta *epoca amb el canvi d’estil de vida, es construeixen les belles cases privades trucades malouinières.

La ciutat va ser devastada l’any 1944, i amb ella gairebé la totalitat de la ciutat. Tant la Ciutat com la Muralla van ser acuradament reconstruïts en el seu estil inicial. Després del Desembarcament de Normandia, amb prou feines un centenar de soldats alemanys es van fer forts després de les seves muralles de pedra. Les tropes nord-americanes van bombardejar intensament la ciutat.

No és fàcil d’accedir amb el cotxe privat, malgrat els seus nombrosos pàrquings extramurs, si van a l’estiu és recomanable anar amb temps per poder aparcar bé.

Videos de Saint-Malo

arrow-back-1Volver articulo prinvipal de Bretaña bzh1Otros Articulos Sobre Bretaña

Deja un comentario