La Catedral de Barcelona – Català

L’edifici aquesta declarat Bé d’Interès Cultural, des del 2 de novembre de 1929.
Sta-eulalia
1406146109_United-Kingdom_flatIdioma / LanguageIcono-Bandera-españa

Les obres de l’actual catedral es van iniciar l’1 de maig de 1298, durant el regnat de Jaime II i el pontificat del bisbe Bernat Pelegrí . Van ser acabades a mitjan segle XV, en temps del bisbe-patriarca Climent Sapera, sent el rei d’Aragó Alfons V.

És un famós exemple de l’arquitectura gòtica catalana que data del segle XIV: Presenta planta de saló, amb 91 metres de llarg i 40 d’amplària,Consta de tres naus amb la mateixa altura, absis amb d’ambulatori, transepte i nou capelles entre els contraforts al llarg de tot el perímetre, que confereixen al conjunt major lluminositat i amplitud.

S’entén l’edifici com una part més del conjunt total que és Barcelona i, per tant, com un reflex de la singular estructura social de la ciutat, gairebé totalment desvinculada de la influència de la noblesa i l’Església, que perden poder a favor de la cada vegada més desenvolupada classe burgesa i del rei. Amb tot això, la catedral és un edifici de representació, en igual mesura, del poder civil i del religiós, i, per tant, és l’església del bisbe i del rei.

L’interior és poc lluminós i resulta ombrívol si ho comparem amb Santa María del Mar.

Principales punts d’ interès de la Catderal

Cripta de Santa Eulalia:

Sota l’altar major es troba la tomba de Santa Eulalia, una jove que per defensar la seva fe cristiana va ser martiritzada fins a la mort l’any 304 d. de C.

L’entrada a la cripta aquesta composta per una enorme escalinata, està expressament encarada a la tribuna real, reafirmant així el poder del monarca. Per norma general, les entrades a les criptes ocupen llocs secundaris en l’estructura general del temple, en est és una part principal i participa fortament de la seva forma.

La façanade la Catedral

És d’estil neogòtic, i va ser realitzada per l’arquitecte Josep Oriol Mestres entre els anys 1887 i 1890, amb el mecenatge del banquer Manuel Girona.
destaca la porta principal, situada al centre de la façana. Consta d’un gran arc gòtic amb arquivoltes, presidida al seu mainell per una escultura de Crist de pedra, i per les imatges dels dotze apòstols, situats als costats de la porta, i per les 76 figures més, que representen reis, profetes, àngels i sants. Les escultures són obra de Agapit Vallmitjana i de Joan Roig.
A la façana es veuen vuit vitralls, alguns són modernistes, i uns altres són renaixentistes, com el famós *Noli de tangere de Bartolomé Bermejo

Altar Major

Consagrat en el 1337 pel bisbe Ferrer Abella el llaura de tres metres de longitud és de marbre blanc i està sostingut per dos capitells del primitiu temple visigótic del segle VI.

Claustre

Catedral_de_Barcelona._ClaustroS’hi accedeix per les portes exteriors de la Pietat i de Santa Eulalia,al centre es troba un jardí renovat al segle XIX amb magnolies i grans palmeres i per allí tambe trobem tretze oques blanques.

La porta del claustre Realitzada en marbre blanc italià i factura romànica, comunica la catedral amb el claustre s’obre en el costat oposat al portal de Sant Ivo.

Té arquivoltes decorades amb motius geomètrics i sobre els capitells, les impostes i els àbacs hi ha esculpits temes de l’Antic i Nou Testament i lluites de l’home amb feres. Sobre les arquivoltes hi ha afegida una crestería gòtica posterior que ajuda a integrar la porta al conjunt de la catedral.

En l’angle més proper a la porta de la Pietat es pot veure un templet amb la font del mestre d’obres Escuder, en el centre de les quals es troba una clau de volta amb l’escena de Sant Jordi lluitant amb el Drac dels escultors Antoni i Joan Claperós de l’any 1448 i una altra escultura de Sant Jordi amb cavall situada al centre del sortidor de l’aigua de la font, aquesta escultura és obra de l’escultor contemporani Emili Colom, realitzada en 1970.

Tombes reials

A la Catedral hi podem trobar les restes d’alguns sobirans i persones reals del comtat de Barcelona i la Corona d’Aragó.

Al costat de la sagristia, situats en posició elevada en la paret, i sobre un fons de pintures de 1545 executades pel pintor portuguès Enrique Ferrandis estan els sepulcres de:

 • Alfons III d’ Aragó, Jaime I d’ Urgell i quatre reines.
 • Ramón Berenguer I, compte de Barcelona y Almodis de la Marca, su mujer.

A l’altre costat de la nau, en 1998 es van instal·lar dos sepulcres de pedra amb les restes de les persones reals que van ser traslladades en 1852 Els sepulcres tenen sengles escultures de Frederic *Marès. Les restes conservades són de:

 • Alfons el Liberal, rei d’ Aragó i compte de Barcelona
 • Jaume I de Urgel, compte d’Urgell.
 • Federico de Aragón, hijos de Alfonso el Benigno
 • Constanza de Sicilia, esposa de Pere el Gran
 • María de Chipre, esposa de Jaume el Just
 • Sibila de Fortiá, cuarta esposa de Pere el Ceremoniós
 • Leonor de Aragó y Foix (1333 – 1416), filla de Pere IV de Ribagorça y segona esposa de Pere I de Chipre, rei de Chipre y Jerusalèm.

Cor: Amb un magnífic cadirat de fusta tallada, el cor compon un dels racons més valuosos de l’interior de la catedral.

Terrassa: Un ascensor permet l’accés a la part superior de la catedral des d’on es poden veure les seves torres i la ciutat des de les altures, encara que les vistes no són massa cridaneres.

Curiositats

Les Oques: Al claustre de la Catedral hi ha una bassa amb tretze oques, tantes com, segons la llegenda, anys tenia Santa Eulàlia quan va ser martiritzada.Catedral-gansosjpeg

Corpus Christi:Amb motiu de la celebració de la festa del Cos i de la Sang de Crist, se celebra la missa en el Pla de la Seu, presidida per l’Arquebisbe de Barcelona i, a continuació, es duu a terme una processó del Santíssim pels carrers del voltant, amb la participació del bestiari i dels castellers i altres balls tradicionals de la ciutat.

“L’ou com balla”
Cada any, durant la festivitat del Corpus, la tradició de l’ou en el claustre de la Catedral. És un costum consistent a fer ballar un ou en el sortidor del claustre, decorat amb flors i cireres vermelles.

 • La Catedral de Barcelona va ser la primera en presentar l’ou com balla a Barcelona, almenys des de 1636.

ou_com_balla_catedral_barcelona

Les gàrgoles: La Catderla té cent seixanta gàrgoles, per on s’aboca l’aigua de la pluja de les teulades, Segons una tradició popular, les gàrgoles són bruixotes que, quan passava la processó del Corpus **Christi, escopien, sent castigades a quedar-se petrificades com a figures monstruoses, amb la missió d’escopir l’aigua de les teulades de la catedral de Barcelona

Informació d’Interès

Direcció: Pla de la Seu, 3. 08002 Barcelona (Barcelona)
Telèfon: +34 933151554
Horaris: De 08:00 a 19:30.
Preu de las entrades: General: 6€  /Grups: 4€
 • Entrada gratuïta: De dilluns a dissabtes, de 8.00 a 12.45 hores i de 17.15 a 19.30 hores. Diumenges i festius, de 8.00 a 13.45 hores i de 17.15 a 19.30 hores.

Deja un comentario