El Castell de Burriach

El Castell en ruines simbol del Maresme

S’ha convertit en un dels monuments més emblemàtics de la comarca. Un lloc molt recomanable on anar d’excursió, contemplar unes bones vistes, fer un pícnic o passejar els animals, es tracta d’un camí d’una dificultat assequible, i es pot realitzar fins i tot amb nens.

La característica del paisatge, és de pujols coberts d’un mantell de vegetació, constituït sobretot per pinedes de pi piñoner i alzines mediterrànies.

P1050778 P1020767 P1050794

Ubicació

El castell de Burriach està situat a 401metres sobre el nivell del mar i a 3500 de la costa. És visible des de bona part de la comarca i domina el paisatge amb vista fins a Barcelona. Es troba situat entre les poblacions de Mataró, Argentona i Cabrera de Mar, en una posició on es controla visualment la costa i la plana del Maresme: la vall de Cabrera, així com de la riera d’Argentona i el coll de Parpers, important via de comunicació entre la costa i l’interior català.

Que queda en peu del castell?

El veritable nom del castell que s’alça sobre el turó de Burriac es Castell de Sant Vicenç, en honor a la capella medieval consagrada a Sant Vicent, que és una de les primeres construccions a la zona. el nom de Burriac no apareix documentat fins al segle XIV, concretament l’any 1313.

IMG_1108 P1020789 P1020787

Pujada a Burriach

Aquest itinerari presenta dos de les diverses ascensions que es poden fer al castell de Burriac, en aquest cas des d’Argentona i Cabrera.

Per l’emplaçament que ocupa i per la seva dilatada història, L’interès d’aquesta excursió es pot complementar amb una aproximació a l’antic ofici del carboners i amb l’ascensió al cim de la Feu, un mirador privilegiat des d’on s’observen  aus que volen de camí o de retorn de la seva migració a Àfrica. En cas d’estar interessats en aquesta observació, és del tot recomanable portar uns prismàtics i una guia d’aus per poder reconèixer-ho.

Desde Cabrera de Mar

Desde Argentona

Longitud: 5,33 kmDesnivel: MedioDurada: 2h 10minDificultad: Fácil Longitud: 10 kmDesnivel: Medio-AltoDurada: 2h 30minDificultad: Media
IMG_1132 P1020784 P1050774

Història del Castell de Burriach

Les primeres restes de la presència humana en el pujol de Burriac es remunten a l’època ibèrica, a partir del s. VI a. En els vessants meridionals del turó es conserven importants restes d’un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya, amb una extensió d’unes 20 ha. Sembla que la part més alta va ser destruïda a construir posteriorment el castell. Els historiadors creuen que aquest poblat correspon a l’antiga ciutat de Ílduro, un important nucli que va encunyar moneda ibèrica i que va precedir a la ciutat romana de Iluro, l’actual Mataró.

Entre aquestes restes d’època ibèrica queden draps de la muralla, que en alguns llocs sobrepassaven els dos metres d’espessor, així com restes d’habitatges i sitges. Sembla que el poblat va viure el moment més florent de la cultura ibèrica, entre els segles VI i IV aC, i la seva existència es va allargar fins al s. III a. de C.

Durant l’ocupació romana , en el cim del pujol es va establir un petit fortí militar romà, s’han trobat restes d’una cisterna romana del segle II-I aC en el mateix lloc. Servia com a punt de vigilància per controlar la costa, per on circulava la via *Sergia. Aquesta via de comunicació unia les terres costaneres amb les de l’interior i era usada pels romans per comerciar amb el vi, l’oli i minerals.

El castell es va construir sobre una torre de defensa anterior; la primera documentació que parla de la seva existència data de l’any 1017, llavors conegut com a castell de Sant Vicent, i la seva història està vinculada a alguns dels grans noms de la història catalana com el comte de Barcelona Berenguer Ramon I i la seva mare, la comtessa Ermessenda

Va ser ampliat entre els segles XII i XIII amb una torre de l’homenatge, magatzems i una capella, dedicada al mateix sant, de la qual queden ruïnes del s. XV, quan va tenir lloc una reforma i ampliació més gran del recinte.

La fortificació es va deixar d’utilitzar durant el segle XVIII, però la capella va mantenir la seva activitat fins al 1836, quan l’edifici es va abandonar definitivament. Gràcies a les excavacions arqueològiques es conserva gran part de l’estructura medieval i una de les tres cisternes del castell. És molt curiosa l’existència aquests grans dipòsits d’aigua al castell, ja que a la zona no hi ha cap font ni curs d’aigua, se suposa servia per emmagatzemar l’aigua de la pluja o la que pujaven els habitants del castell. Una curiositat: en una d’aquestes cisternes es va suïcidar el jove poeta modernista Antoni  Isern.

IMG_1141La Carrera BURRIAC XTREM

La Carrera de Muntanya de Burriac Atac o Burriac Xtreme  es comença a escriure després de l’estiu de l’any 2002, quan diversos membres del Grup de Muntanya d’Argentonatenen la idea. Transcorre gairebé en tota la seva totalitat per l’àrea protegida del Parc de la Serralada Litoral, dins de la comarca del Maresme, passant pels termes municipals d’Argentona i Cabrera de Mar.

Deja un comentario