Castell de Chenonceau

Conegut també com “El Castell de les Dones”, té un especial encant per la forma en què es troba construït damunt del riu Cher que, a diferència del riu Loira, té un flux lent i passiu que amb prou feines trenca en els arcs del castell, assegurant així un perfecte reflex del mateix sobre l’aigua.

El castell és un dels més famosos i visitats de tota la Vall del Loira. Es tracta del Monument Històric en mans privades més visitat de tota França.
1406146109_United-Kingdom_flatIdioma / LanguageIcono-Bandera-españa  
P1070207

Va ser contruït el 1513 per Catherin Briçonnet amb posteriors remodelacions de Diana de Poitiers i Catalina de Médicis. En 1547, es troba sobre el riu Cher i, juntament amb els seus jardins, té una història que explicar-te.

El Castell de Chenonceau posseeix una col·lecció única de pintures dels grans mestres: Murillo, Tintoreto, Nicolas Poussin, Correggio, Rubens, Primatice, Van Lloo… Així com una selecció raríssima col·lecció de tapisseries de Flandes del segle XVI.

P1070239

Al llarg de la seva història aquest castell emblemàtic ha atret als talents i inspirat als més grans artistes. Transmetre la bellesa, unir l’elegància de l’arquitectura a la de l’esperit, és també compartir un estil de vida refinat.

El Castell de Chenonceaux – Arquitectura

El castell presenta una planta quadrada, amb un vestíbul central al que s’obren quatre habitacions, una per cada costat. En la planta baixa hi ha una capella, juntament amb l’habitació de Diana de Poitiers i el gabinet de treball de Catalina de Médicis.P1070203

Des del final del vestíbul s’accedeix a la galeria que es troba sobre el riu Cher. La galeria existent en la planta baixa compta amb un enllosat clàssic en pla hipodámico, en forma de tauler d’escacs en colors blanc i negre, sent la part de l’edifici que durant la Primera Guerra Mundial va albergar un hospital militar. En la planta baixa es troben igualment l’habitació de Francisco I i el saló Luis XIV.

P1070219

Les cuines es troben situades en els pilars del molí anterior a la construcció del castell. Es troben dotades d’un moll d’accés directe a les mateixes, la qual cosa permetia l’arribada de les mercaderies a elles destinades en forma directa, sense haver de travessar les dependències nobles del castell.

Les escales, rectes i en dos trams, resulten accessibles a través d’una porta que es troba enmig del vestíbul. Per mitjà de les mateixes s’accedeix al vestíbul de Catherine Briçonnet (esposa de Thomas Bohier a la fortuna de la qual es deu la reconstrucció del palau), en el primer pis.

En aquesta planta trobem de nou altres quatre habitacions: l’habitació de les Cinc Reines, l’habitació de Catalina de Médicis (situada just damunt del seu gabinet decorat en verd), l’habitació de César de Vendôme i l’habitació de Gabrielle d’Estrées, la favorita d’Enrique IV de França.

En el segon pis de l’edifici, l’habitació de Luisa de Lorena-Vaudémont segueix presentant l’aspecte de dol per la defunció de l’esposa d’Enric III, destacant els colors negres dominants del encofrat, les pintures macabres que adornen les parets, el reclinatori encarat cap a la finestra i la diversa decoració de tipus religiós.

P1070218

Jardí de Catalina de Médicis

Es troba al costat oest del castell, és d’una concepció més intimista, i es troba construït entorn d’un estany central. Està envoltat per un fossat que s’alimenta amb les aigües del riu Cher i que delimita el seu perímetre per l’est estanci central, estant la gespa adornada per bandes d’espígol. amb un estany central i des del jardin es pot apreciar la façana oest del castell.

P1070200 P1070204

El jardí de Diana Poitiers.

El jardí està envoltat per murs de contenció i terrasses.
La decoració es basa en vuit triangles de gespa i en volutes de santolines de 3.000 metres de longitud.

Al centre, el Jardí de Diana torna a tenir la font original.Que va ser descrita per Jacques Androuet du Cerceau en  el seu llibre”Les plus Excellentes Bâtiments de France” el 1576.

P1070212

Els murs de contenció estan coberts per 120 rosers trepadors tipus Iceberg i 30 jardineres.

S’han plantat arbustos en l’eix dels arriats que envolten la gespa:

  • 28 teixos (Taxus baccata)
  • 128 roses de siria (Hibiscus syriacus) en ocho variedades
  • 28 boix
  • 40 evónims
  • 16 durillos
  • 16  (Prunus lusitanica)

Es planten dues vegades a l’any de 30.000 a 32.000 plantes cada vegada

P1070241

El Laberint

Els jardins del castell de Chenonceau compten amb un laberint, que és una reconstrucció de l’existent en temps de Catalina de Médicis.

El laberint, de forma circular, ocupa una superfície de més d’1 Ha, i està format per uns 2.000 teixos retallats en forma de tanca a 1,30 m d’altura. Un carpe envolta el laberint, retallat en forma de 70 arcs diferents, en els buits dels quals s’insereixen bojs i hedras. Al centre del laberint existeix una glorieta sobreelevada, que permet la vista del conjunt del laberint.

La granja del segle XVI: Al costat del castell es troba una granja, residència rural, restaurada en els últims anys del segle XX, encara que data del segle XVI. El seu ampli pati és actualment destinat a parc infantil de joc i amb gran quantitat de persones al dia.

La Orangerie o Jardí verd: Dissenyat per Bernard Palissy , que reuneix a arbres de gran port plantats en una zona coberta de gespa


P1070201 P1070233

Paseig nocturn

Totes les nits des de l’1er de juliol al 31 d’agost de les 21h30 a les 23h30.

  • Obertura de les taquilles: 21h30
  • Tancament de les taquilles: 23h00
  • Entrada: 6 euros. Nens de menys de 7 anys: gratis.

Como Arribar a Chenonceau?

El Château es troba 

GPS : 47.325523, 1.070516

Cotxee: Autopista A10 (llamada la Aquitaine) salidas Blois o Amboise
Tren: Estación TGV Saint-Pierre-des-Corps (Tours) 1 hora- TER Tours-Chenonceaux
Avió: Aeropuerto más cercano París-Charles de Gaule.

Enllaçoss d Interès

http://www.chenonceau.com/index.php/es/

Videos

Deja un comentario