Cabrera – CAT

Un dels pobles més petits del Maresme però dels més rics, un lloc de repòs amb un Castell i unes platges magnífiques.
Cabrera

Cabrera de Mar Combina muntanya i mar amb una gran riquesa arqueològica al poblat iber, al peu del castell de Burriac i en diversos jaciments romans en el nucli urbà.

Tradicionalment, la base de l’economia ha estat l’agricultura, amb predomini dels productes hortícoles.

Idioma / Language1406146109_United-Kingdom_flatIcono-Bandera-españa

Al sector més muntanyós del terme hi ha una extensió forestal on predominen els boscos de pins. A partir de la dècada de 1960, els camps de cultiu (on segueixen predominant els cultius d’horta i de plantes ornamentals i flors, principalment clavells, amb la utilització d’hivernacles) han disminuït en benefici de la indústria i del turisme.

Pel que fa a l’oferta turística de Cabrera, que té 1.200 metres de platja, disposa de places hoteleres i d’un alberg juvenil situat a la Torre Ametller

iconmonstr-map-2-icon-300x300Que veure a Cabrera de Mar?

El castell de BurriacP1020787

Torre AmetllerTorre-Ametller

Gran casa senyorial construïda als anys vint del segle XX per Bonet Garí, deixeble de Gaudí, que va dissenyar una obra noucentista, amb elements clàssics i altres extrets de l’arquitectura popular: porxo semicircular a l’entrada amb columnes jòniques, igual que la galeria de la cantonada, aquesta oberta amb arcs de mig punt, torres-mirador amb coberta piramidal i ràfec prominent, esgrafiats a les façanes ia les cantonades

En conjunt, una obra de gran sumptuositat que ocupa 11 hectàrees de bosc, però alhora equilibrada i gens estrident. El gran jardí del voltant va ser dissenyat per Nicolau Rubió i Tudurí.
Va pertànyer a la família Ametller, fabricants de xocolata, fins a la guerra civil.

Posteriorment va ser habitada per monges i va servir d’hospici fins que va ser adquirida per la Generalitat i destinada a alberg de joventut amb apacitat de167 places, equipat per a persones amb mobilitat reduïda amb Sala de TV i DVD, sala de reunions, sala d’actes per 104 persones , sales tallers, calefacció, pàrquing i camp de bàsquet.

Serveis: Menjador, màquines automàtiques de begudes calentes, fredes i sòlids, consigna, lloguer de tovalloles, fotocopiadora, jocs de taula, ping-pong, internet i wi-fi.

Direcció: Veïnat de Sta. Elena d’Agell s / n m08349 Cabrera de Mar

L’ajuntament de Cabrera de Mar

MAjuntament cabrera

Projectat el 1903 per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó, va ser construïda entre els anys 1928 i 1930. L’edifici, d’estil eclèctic-historicista, té tres cossos, amb el central més elevat i de tres plantes (baixos i dos pisos), i teulada a dues vessants. …
La nova casa de la ciutat, projectada el 1903 per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó, va ser construïda entre els anys 1928 i 1930. L’edifici, d’estil eclèctic-historicista, té tres cossos, amb el central més elevat i de tres plantes ( baixos i dos pisos), i teulada a dues vessants. Destaca l’ordenació simètrica de portes, balcó i finestres resctangulars amb arcs de mig punt i arcs rebaixats. Un porxo amb tres arcades dóna accés a la planta baixa.

Als dos cossos laterals, es situaven inicialment les escoles municipals, separades per sexes, com era el costum en aquella època. El cos lateral oest o ponent hi ha un mural amb elements al·legòrics que simbolitzen el coneixement, la ciència i el progrés, valors enaltits durant la postguerra, quan va ser realitzat.

Hay que Conde

Cal_Conde_Cabrera_de_MarConocida también como can Ros y Can Dalmases por los apellidos de sus propietarios.

L’edifici compta amb elements arquitectònics renaixentistes, barrocs, historicistes i modernistes, fruit de diverses reformes dutes a terme al llarg del temps ….

El nom amb què es coneix actualment, hi ha Comte, té el seu origen en el comte de Vilardaga que va adquirir la masia 1924.
Les ampliacions i reconstruccions que ha experimentat la masia han estat destinades a ressaltar la seva categoria, dotant l’edifici d’un aire senyorial. La gran bassa situada a l’entrada té dues fonts i una reproducció en ceràmica de Sant Pau on està inscrita la data de 1763.
A l’exterior, destaquen les llindes i els brancals de les obertures, així com les finestres rectangulars del segle XVII. A l’interior, els enteixinats dels sostres i, sobretot, la peça clau d’aquesta masia: una pica de grans dimensions de ceràmica policroma que es troba a la sala del menjador. El celler és també digne d’esmentar per les tres grans voltes de pedra de què disposa.

Mas Català

MAs Català

La data més antiga de la casa es pot remuntar a 1294. La masia que ens ha arribat fins avui va ser construïda probablement entre els segles XVI i XVII, i presenta elements arquitectònics renaixentistes, amb altres historicistes, neogòtics i modernistes.

El Pare Jaume Català, escriptor i conegut pedagog dins de l’ordre dels Escolapis, neix en aquest però el 3 de gener de 1867. El 1901 l’arquitecte Joaquín Bassegoda i Amigó va reformar la casa per encàrrec de la família Ordeig, empresaris tèxtils de Cabrera.

La prosperitat del segle anterior havia propiciat l’ampliació amb la incorporació d’una granja i un magatzem agrícola. Destaca l’extens i esplèndid jardí tancat, on sobresurt un magnífic lledoner centenari (el més gran de Cabrera), al qual s’accedeix per dues magnífiques portades modernistes que podem observar, una situada al carrer Jaume I i l’altre a l’Avinguda Pare Jaume català. També cal esmentar els safareigs, la pèrgola d’obra a l’oest de la finca i, més amunt, el romàntic estany.

L’ACCÉS AL JARDÍ I A L’INTERIOR DE LA FINCA ÉS PRIVAT I ESTÀ LIMITAT A VISITES GUIADES CONCERTADES.

Font de la plaça del poble

Aquesta construcció, probablement del segle XVIII, està situada al carrer Anselm Clavé, sota la plaça del poble. Es tracta d’una estructura esglaonada de pedra, al centre de la qual hi ha una concavitat en forma d’arc carpanell adovellat.

La decoració és amb rajoles de rombes que combinen el color verd fosc amb el groc pàl·lid. A la banda lateral esquerre hi ha un cap de lleó de la boca del qual brolla aigua que va parar el pedrís que fa de pica. A sobre d’aquesta pila es pot veure una placa que commemora la data en què comença a rajar: juliol de 1741. Amb tota probabilitat la font comunicava amb l’aqüeducte de Sant Diumenge, situat al camí de la Font Picant.

Església de Sant Feliu

FG002778

L’església apareix documentada el 1025. Segurament es tractava d’una construcció romànica situada sobre el turó que hi havia entre dos rierols, al centre del nucli habitat. L’any 1540 es va fer necessària la construcció d’un nou edifici parroquial que substituís el vell. Mentre van durar les obres (1540-1570), l’antiga capella de Sant Joan va fer les funcions de temple parroquial provisional, com ho testifica la pedra gravada col·locada en un portal darrere de l’església actual que va ser trobada a Can Lladó.

La construcció existent avui en dia és un temple de forma basilical d’un gòtic tardà, d’estil auster i pesat, amb poques obertures i traceries. Les portes principal i lateral són bons exemples de portada gòtica amb arquivoltes i fullatges. Cal destacar el baix relleu del timpà de la porta principal, obra Félix Albages. També són destacables les claus de les cinc voltes de l’interior de l’edifici, l’òrgan i la creu processional de plata datada el 1602. Fins a principis del segle XX hi va haver un retaule de Bernat Martorell, El retaule de Sant Joan, una de les primeres obres que es coneixen de l’artista. Aquest havia de provenir de l’altar de l’antiga església de Sant Joan, i va anar a parar a la de Sant Feliu en una data desconeguda. Però en els anys 20 del segle passat estava tan danyat que es va traslladar al Museu Diocesà de Barcelona on, es troba actualment.

Can Bartomeu

A uns 400 metres del poblat ibèric de Burriac trobem la masia de Can Bartomeu, una de les més significatives de Cabrera de Mar. L’edifici actual és del segle XVII i té l’estructura clàssica de tres cossos: planta baixa i planta pis, perpendiculars a la façana principal.
Can-Bartomeu_

blue linebeachLes Platges de Cabrera de Mar224_cabrera1

Platja dels Vinyals,

Platja del Molí

Platja de Santa Margarita

Platja de las Norias

Patrimoni Arqueològico de Cabrera

El patrimoni arqueològic a la vall de Cabrera de Mar és molt extens i notable, sobretot pel que fa als períodes ibèric i romà. A la muntanya que presideix el castell de Burriac, es troba el poblat ibèric més extens de la Laietània, el qual tot i ser conegut des de 1915 i haver estat objecte d’un bon nombre d’intervencions al llarg dels anys, queda en el seu major part completament desconegut, i només uns pocs punts (torre de ponent, porta meridional) permeten visualitzar avui dia la seva entitat.

Aquest poblat va conviure en la seva última etapa amb un assentament itàlic de nova fundació, situat a la plana, sota el nucli de població actual. La importància històrica d’Ilturo és innegable per comprendre el procés de romanització de la Laietània en el període anterior a l’estructuració del territori en municipis, de fet es considera que l’abandonament del lloc respon a la implantació de les noves ciutats de Baetulo i Iluro.

Els diversos tancats arqueològics on s’ha detectat part de la superfície construïda de Ilturo, responen als noms de Ca l’Arnau-Can Mateu, Can Benet i Can Rodon de l’Hort, així com d’altres de menor entitat situats en els voltants. Tot això fa que se li suposi a aquest assentament una extensió de més de tres hectàrees.

blue line

icon_12638Localització de Cabrera de Mar

Situada a uns 28 km de Barcelona, ia 104 metres d’altitud sobre el nivell del mar, el municipi se situa al litoral de la comarca del Maresme, entre les localitats de Vilassar de Mar i Mataró, i limita també amb Cabrils i Argentona .

Aquesta situada en una petita vall oberta al litoral, entre dues muntanyes: Burriac i Montcabrer. El centre del municipi es troba a 2.5 quilòmetres de distància de la mar,

L’àrea més propera al mar presenta un perfil pla. La línia de costa està formada per una platja de sorra daurada i fina de 1.200 metres de longitud per una amplada variable entre 10 i 40 metres. Per la seva banda, l’interior presenta un relleu molt accidentat per la presència de la serra de Sant Mateu, part de la Serralada Litoral.

Como Arribar a Cabrera de Mar?blue line

busComo Arribar a Cabrera En bus?

  • La empresa Casas Moventis gestiona el servei de transport interurbà.
  • Autobús urbà de Cabrera de Mar C16.

Empresa Casas Moventis Tel: 937981100 www.sarbus.com

038455-glossy-black-icon-transport-travel-transportation-train8-sc43Como Arribar a Cabrera en tren?

Amb tren Línia R1 de Rodalies Renfe situada sobre la línia de costa. Estació Cabrera de Mar línia del Maresme tram Barcelona-Mataró.

Estació Cabrera de Mar – Vilassar de Mar.

_318-9378Como Arribar a Cabrera en cotxe?

Carretera Nacional II, direcció Barcelona-Mataró. Des d’aquesta via principal es pot accedir a la carretera comarcal B-502 per poder arribar als diferents nuclis que conformen el municipi:

B-502: des de la rotonda de la N-II, encreuament ctra. d’Argentona.

La principal via d’accés al municipi és la carretera Nacional II. Des d’aquesta via principal es pot accedir a carreteres comarcals i locals per poder arribar als diferents nuclis que conformen el municipi, principalment a través de la B-502 i el Camí del Mig.

A través d’autopista, venint per la C-32 cal agafar la sortida número 10 Cabrera de Mar i incorporar-se a la B-502.

Des de l’autopista A7 cal prendre la sortida C-60 Mataró i continuar per la C-60 fins a la sortida C-32 direcció Barcelona.Entonces prendre la sortida cap al Camí del Mig i seguir les indicacions cap a Cabrera de Mar.

blue line

Video-Icon-cropVideos

Deja un comentario