Beget – CAT

Un poble pintoresc i encantador, enclavat en l’edat mitjana, que tot ell és un monument arquitectònic.
Beget - Pipo Caudet

És una mostra del romànic prepirinenc en el seu estat més pur

Situat a la capçalera del riu Llierca, a 541 metres d’altitud, les seves cases de pedra s’agrupen al voltant de la riera de Beget. És un poble que permet un passeig tranquil, respirant aire pur i en plena natura.

Idioma / Language:Icono-Bandera-españa1406146109_United-Kingdom_flat

Situat a la capçalera del riu Llierca, a 541 metres d’altitud, les seves cases de pedra s’agrupen al voltant de la riera de Beget. És un poble que permet un passeig tranquil, respirant aire pur i en plena natura.
beget2

Presideix l’entrada la magnífica església de Sant Cristòfor de Beget del segle XII que guarda gelosament la Majestat de Beget, una talla romànica del Crist Majestat vestit amb la túnica i única del seu estil a Catalunya.

Beget 3- Pipo caudet

é els seus orígens en plena Edat Mitjana i se sap de la seva existència com a parròquia almenys des 1168. Dos ponts medievals enclavats en el temps creuen el riu en diferents punts i la majoria de cases i carrers mantenen l’aspecte original de temps llunyans, amb la pedra com a absoluta protagonista.

Beget - Can Jeroni -PipoCaudet.com Beget -Pueblo - Pipo Caudet

Durant segles la vida va girar entorn de l’Església de Sant Cristòfol de Beget (sX-XIII), i encara avui dia és el seu principal icono.Es un poble molt petit i d’accés relativament complicat i gràcies a això passa bastant desapercebut entre els turistes.

Les cases de Beget estan, en general, assentades sobre la roca, amb parets de maçoneria de pedra i morter de calç i fang en els edificis més antic i amb morter d’aglomerat hidràulic (refets al segle XIX) les façanes dels quals, estaven arrebossades i pintades d’ocre, blanc i beix.

La majoria de brancals i llindes de portes i finestres, són de fusta o pedra picada. Les teulades de teula àrab, i les portes i les finestres de fusta amb porticons interiors.

Beget 2 -Pipo Caudet Beget Tejados -Pipo Caudet

Travessen el poble dos rius: la riera de Rocabruna i la riera de Can França o del Trui. Els dos rius permeten gaudir d’un bany refrescant i d’aigua neta i transparent. A menys d’un km del poble i en direcció a Oix, es troben les basses de Corraveu, d’una gran profunditat. El naixement del riu està molt a prop: a uns 30 minuts passant pel carrer que porta a les habitacions de l’Hostal El Forn.

Beget - Plaza -Pipo Caudet Beget Carrer Pipo Caudet

A finals del segle XVIII, Begues tenia 662 habitants i el 1860, 1.309 habitants, des de llavors la població ha anat descendint. El 2005 tenia 27 habitants. S’ha convertit en un nucli de segona residència.

Fins al segle XVIII les modificacions que es van fer no alteraven la tipologia tradicional. Però en els últims anys l’adaptació com a segona residència de molts edificis ha desfigurat la tipologia a repicar absolutament totes les façanes i rejuntar-amb morter.

De finals del segle XVIII a mitjan segle XIX s’introdueixen els ràfecs de fusta i els balcons. Les últimes construccions de Beget, fins que es va aturar el creixement, van adoptar composicions més eclèctiques amb balcons i baranes de ferro, cobertes planes i façanes decorades.

Beget - gos -Pipo caudet Beget Casa -Pipo caudet

En altres temps el terme municipal de Begues abasta les poblacions de Rocabruna, Bestracà i Salarsa. En el seu màxim apogeu (finals del s.XIX), Beget va arribar a tenir més de 1.300 habitants, una xifra impactant tenint en compte que avui estan censades poc més de 20 persones.

Sant Cristofol de Beget

Un temple d’estil romànic declarat Bé Cultural d’Interès Nacional y patrimoni de la Unesco

Sant Cristofor de Beget - Pipo Caudet Sant Cristofor de Beget. porta- Pipo Caudet

El temple de Beget és un edifici romànic d’una sola nau, amb arcs torals i absis semicircular.

Encara que algunes parts daten del s.X, el gruix del conjunt va ser aixecat entre els segles XII i XIII. A l’exterior destaquen el campanar de 4 pisos (22 metres) i el portal d’accés, coronat per cinc arquivoltes. A l’interior les tres peces més notables són la talla del

  • Crist Majestat (s.XVII), amb més de 2m d’alçada
  • La imatge de la Mare de Déu de la Salut (s.XIV), d’alabastre policromat
  • La Pila Bautismal del s.XII.

Està coberta per volta de canó apuntada, que arrenca d’una cornisa que recorre els murs. A banda i banda de la nau, en el tram més proper al presbiteri, s’obren sengles petites capelles que sobresurten una mica a l’exterior.
Beget -Sant crisfor Techo

En aquest primer tram, les voltes i els arcs torals són decorats amb pintures de Joaquim Vayreda (1890) que volen imitar les pintures romàniques. La porta d’accés, al migdia, està formada per cinc arquivoltes en degradació, que es recolzen sobre dues columnes a cada costat, les exteriors amb el fust llis, i les interiors amb estries (una de les columnes té les estries helicoïdals).
Beget Roseton -Pipo Caudet

Les columnes estan coronades per sengles capitells força erosionats, representant una fauna mitològica. El timpà és llis i el fris rectangular. L’absis, a llevant, és decorat exteriorment per un fris en dents de serra, sota el qual hi ha una sèrie d’arcs cecs de tradició llombarda que descansen sobre mènsules. Centrar l’absis una finestra amb doble arc en degradació, el més exterior sostingut per un parell de columnes a cada costat. Està fet de carreus ben tallats i la coberta és de teules.

El Crist MajestadBeget - Retablo Pipo Caudet

Recull la coneguda Majestat del retaule de l’altar major, del segle XII; una talla de fusta policromada que mesura dos metres i que ha estat venerada durant segles.
La túnica, el cenyidor de doble nus a la cintura, la cara emmarcat pel pentinat del cabell, i tota la riquesa de detalls que emana d’aquesta figura fan de la Majestat de Beget una de les talles romàniques més belles que es conserven actualment a Catalunya.

La Torre del campanar

Magnífic exemplar del romànic lombard

Es troba adossat al costat sud del temple, té quatre pisos separats per frisos en dents de serra.

La planta baixa correspon a un temple anterior, possiblement del segle X. El primer pis té dos nivells de finestres superposades i és construït amb carreus bastant petits i irregulars.
Els dos cossos superiors de l’aparell constructiu són bastant més grans i regulars, amb obertures germinades i són del segle XII.
Està adornat amb arcs llombards al tercer pis i les obertures estan en les quatre parets. Les finestres dels pisos centrals són geminades. L’interior de l’església es conserva pràcticament intacte des de fa segles.

La pila bautismal

És de l’època romànica i es conserva a l’interior del temple. Està decorada per dos acordonamientos horitzontals, les adreces dels quals són oposades. Mesura 120 centímetres de diàmetre. Segons Ramon Vinyeta “es pot considerar un dels exemples més rellevants d’aquest estil a les comarques pirinenques”. Es pot contemplar la imatge de la Mare de Déu de la Salut, d’alabastre policromat, realitzada entre els segles XIV i XV i la talla romànica policromada del Crist Majestat del segle XII.

L’església pot visitar-se dissabtes i diumenges en horaris que varien segons la temporada. Es paga una entrada simbòlica d’1 € per ajudar a que mantingui la seva perfecte estat de conservació.

Voltants de Beget

Beget - campo Pipo Caudet Beget -Rio - Pipo Caudet

Es pot passejar pels voltants del poble, al costat del riu. pels prats i els boscos, és una forma magnífica de gaudir de la natura del Pirineu, sempre amb la vista al fons del poble de Beget ..
Beget -casas -Pipo Caudet

Gorgues de Beget

Tres grans basses al riu situades als afores de Beget. Perfectes per passar un divertit dia de bany.
beget-4 887330

Pasjear amb el gos
Beget -Pipo Caudet -YO

icono-de-senderismo-61642Senderisme a Beget

Més enllà de l’església i els carrers empedrats, l’altre gran encant de Beget és el seu entorn.
El poble, de fet, és molt conegut per senderistes i amants del ciclisme de muntanya, que comencen a ell les seves rutes o passen per allí durant les seves travessies per les valls.

Ascencions al:

  • Comanegra (1.557 m)
  • Pic de les Bruixes (1.393 m)

La ruta entre Beget Boix (13,5km) ia l’oest feia l’ermita de Salarça, la vall de Bolós, Rocabruna i també Camprodon. Són algunes de les rutes més populars.

Història de Beget

És ben conegut que durant l’època republicana, moltes esglésies van ser cremades, perdent gran part del seu patrimoni. “Feliça”, en aquell moment alcalde de Beget, va saber via telèfon (Beget va ser un dels primers llocs que va tenir, per la seva falta d’accessibilitat i per facilitar els resultats electorals), que els vermells es dirigien a Beget per cremar totes les imatges que contenia l’església de Sant Cristòfor. Van reunir als veïns i veïnes i els va proposar treure bancs i cadires de l’església, amagant la Majestat sota l’escala del col·legi dels nois i la van tapiar, van tancar l’església i van fer una gran pira. Quan els de la FAI de Sant Joan les Fonts van arribar, “Feliça” els va dir que la feina ja estava fet i que ja havien cremat el contingut de l’església. Els vermells van marxar, ignorant que la Majestat s’havia salvat.

icon_12638Localització de Beget

Beget aquesta situat en l’extrem nord-oest de la comarca de la Garrotxa, va ser incorporat el 1969 al municipi de Camprodon del Ripollès.

Beget es troba a la província de Girona, a uns 40km al nord d’Olot i escassos 20 km de la frontera amb França.

iconmonstr-map-2-icon-300x300Com arribara Beget?

Al ‘poble es arribar per la carretera GIV-5223, una petita i serpentejant comarcal amb 2 accessos. El més curt i recomanable és el que connecta amb la C-38 a meitat de camí entre Camprodon i Molló. El desviament es troba a uns 3 km al nord de Camprodon i està ben seañalado: Rocabruna / Beget. Aquest tram és de 14km i a partir de Rocabruna hi ha bastants corbes i la carretera és una mica estreta. Feu-li paciència. L’altra opció, més llarga i sinuosa, és arribar des de l’A-26 a l’altura de Castellfollit de la Roca. Aquest camí passa per Oix i es recorren 28km. Feu-li molta paciència. Des de Barcelona suggerim agafar la C-17 fins a Ripoll i d’aquí a Camprodon (unes 2h 15 ‘).

Videos

 

Deja un comentario