Arc de triomf

Un monument de forma i proporcions clàssiques, d’estil neomudèjar, amb acabats escultòrics i decoratius, trencadors i plens de simbolisme, que constitueixen una de les icones de la ciutat.

Aquesta obra està declarada com a Bé Cultural d’Interès Local en l’Inventari del Patrimoni Cultural català
Idioma / LanguageIcono-Bandera-españa1406146109_United-Kingdom_flat

barcelona-espana-arco-del-triunfo

L’arquitecte Josep Vilaseca va concebre una obra de caràcter i proporcions clàssiques i va optar per revestir el monument amb obra vista i dotar-lo d’un aire totalment neo mudèjar, un estil de moda a l’Espanya d’aquell moment. La combinació de l’ús del maó amb el conjunt de frisos que envolten l’arc el converteixen en una peça singularment bonica.

Alguns autors parlen d’estil Eclèctic, altres dels albors del modernisme i altres del final del romanticisme i finalment hi ha qui ho assenyala com a estil neomudèjar.

L’Arc té una alçada de 30 metres, i està decorat amb ornamentació escultòrica de diversos autors: Josep Reynés, Josep Llimona, Torquat Tasso, Antoni Vilanova, Manuel Fuxà i Pere Carbonell o Magí Fita.

angels-arc-de-triomf-barcelonaLos relleus laterals simbolitzen l’Agricultura i la Indústria obra Antoni Vilanova al costat dret. I en el costat Esquerre el Comerç i l’Art obra de Torquat Tasso. Josep Llimona, va realitzar en el revers de la part superior La Recompensa; finalment, Manuel Fuxà i Pere Carbonell van crear 12 escultures femenines, les Fames, i Magí Fita es va encarregar de les majòliques que decoren l’Arc

A sobre de l’arc, trobem els escuts de les 49 províncies espanyoles la central, com si es tractés d’una dovella central o clau, i més gran que la resta, representa l’escut de la ciutat Comtal, Barcelona, ​​estan fetes de pedra artificial i sense pintar. Tancant l’arc a banda i banda ia manera de capitell apareix la figura d’un ratpenat, un animal que apareix sovint en el Modernisme

A diferència d’altres arcs de triomf de marcat caràcter militar, l’Arc de Triomf de Barcelona té un major component civil, caracteritzat pel progrés artístic, científic i econòmic. Algunes ciutats ja mostraven dit concepte des de principis del segle XIX, Milà amb l’Arc de Sempione de la Place de 1807 o Paris amb el seu Arc de Triomf de 1805-1837.

La Inauguració de l’Arc de triomf. Porta d’entrada de l’Exposició el passeig que conduïa fins al recinte firal del Parc de la Ciutadella. Va tenir lloc el 20 de maig del 1888, però l’obra era inconclusa. Així que no va ser fins al 17 de setembre de 1901 que es va fer la inauguració oficial

arc de triomf

L’arquitecte disseny l’arc com a al·legoria del respecte de Barcelona cap a les nacions i províncies participants a l’Exposició Universal del 1888, l’arc presidia el llavors Saló de Sant Joan. Constituïa la porta d’entrada a la modernitat de la Barcelona de finals del segle XIX.

Una mirada detallada a aquest portal ens fa comprendre que l’Arc del Triomf D’una banda, el fris orientat cap el passeig de Sant Joan representava Barcelona rebent les nacions. De l’altra, es veu com la ciutat lliura els guardons als participants de l’Exposició.

Situació:

Està situat a la confluència entre el passeig de Lluís Companys, el Passeig de Sant Joan i la Ronda de Sant Pere.

Coordenades 41° 23′ 28″ Nord   /  2° 10′ 50″ Est

icon_12638 Com Arribar?

MteroMetro L1, parada Arc de Triomf.

bus  Bus 19, 39, 40, 41, 42, 51 y 55.

038455-glossy-black-icon-transport-travel-transportation-train8-sc43Tren Renfe, parada Arc de Triomf.

Enllaços d’Interès

Oficina de Turisme de Barcelona

www.barcelonaturisme.comhttp://w10.bcn.es

Deja un comentario